Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

Intel QAT Teknolojisi ve Yeni Nesil Power Protect Data Domain Sistemlerine Etkileri

Intel® QAT Teknolojisi Nedir?


Yeni nesil uygulamaların karmaşıklıklarının artması, teknoloji pazarında daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyulmasına neden oldu. Hali hazırda kullanılan bit temelli işlemciler fiziksel limitlerine neredeyse ulaşmak üzere. İşlemci teknolojisinde yeni nesil olarak değerlendirilen quantum temelli işlemciler gelişmekte olsa da henüz yaygın kullanıma elverişli değiller. Önde gelen uygulama üreticileri genel olarak işlemci bazlı lisanslama modellerine yöneldiler ve kullanılan işlemci sayısına göre maliyetleri belirlenmeye başladılar. Gelinen son nokta, işlemci üreticilerini çığır açıcı ve efektif teknolojilere doğru evirilmeye mecbur kıldı. Dünyanın önde gelen işlemci üreticisi Intel® ürünlerinde en çok gücü tüketen sıkıştırma ve şifreleme iş yüklerini yeniden değerlendirmeye aldı ve işlemcilerinin üzerindeki yükü ek bir kaynağa yönlendirmek için Quick Assist Technology (QAT)'yi geliştirdi.



Intel® QAT teknolojisi sıkıştırma ve şifreleme iş yüklerini işlemcilerin üzerinden alarak, bu operasyon için özel olarak geliştirilmiş donanımlar üzerine taşımaktadır. Şekilde görüldüğü gibi sıkıştırma ve şifreleme iş yükleri için ortama ek kaynak sağlanmış olur ve işlemci üzerindeki yük azalır. Ortama yeni eklenen kaynaklar ile birlikte uygulama geliştiriciler ağ ve güvenlik katmanlarında daha güçlü algoritmalar kullanabilmektedir.
 

Intel® QAT Teknolojisinin İşlemci Performanslarına Etkileri Nelerdir?


2. nesil Intel Xeon Scalable işlemciler, sanal ortam üzerinde çalışan ve bulut hizmetlerine yönelik geliştirilen ürünlerde kullanılmak için tasarlandı. Bu işlemciler üzerinde bulunan chipsetler Intel® QAT teknolojisi ile uyum içerisinde çalışarak; sıkıştırma, genel anahtar ve simetrik şifreleme işlemlerini hızlandırmaktadır. Aşağıda görüleceği gibi bu işlemciler üzerinde yapılan inceleme Intel® QAT teknolojisinin işlemci ve uygulama üzerindeki performans değişikliklerini analiz etmektedir. Intel® QAT teknolojisi ile entegre çalışan BIG-IP testinde 2. nesil Intel Xeon Gold 6230N işlemci ve Intel QAT adaptör kullanılmıştır. Intel® QAT teknolojisi üzerinden şifreleme yapılan testin sadece işlemci üzerinde şifreleme yapan testten 2 kat daha fazla ağ verimliliğine ulaşıldığı görülmektedir. Tablo 1

Tablo 1. Ağ Verimliliği Testi

Aynı ortam üzerinde elde edilen SSL/TLS veri işleme miktarları arasında da Intel® QAT teknolojisinin kullanılmasının performansı ciddi ölçüde etkilediği görülmektedir. Tablo 2.

Tablo 2. SSL/TLS Veri İşleme Testi

Değişik paket boyutlarında işlemci yoğunluğu testinde de Intel® QAT teknolojisi kullanılmayan ortamda işlemci yoğunluğu %100 olarak gözükürken Intel® QAT teknolojisinin kullanılması durumda işlemci yoğunluklarının %60-75 arasına gerilediği görülmektedir. Tablo 3.

Tablo 3. İşlemci Yoğunluğu Testi

 

Intel® QAT Teknolojisinin Power Protect Data Domain Sistemlerine Etkileri Nelerdir?


Dell Technologies, dünya tekilleştirmeli depolama ünitesi piyasasının %65'ine hâkim olan ürünü Data Domain'in yeni neslinde Intel® QAT teknolojisini kullanmaya başladı. Power Protect ailesinin bir parçası olarak piyasaya sürülen yeni nesil Power Protect Data Domain DD6900, DD9400 ve DD9900 Intel® QAT teknolojisi ile güçlendirildi ve piyasadaki rakipleri ile arasındaki farkı fazlasıyla açıldı.

Daha Hızlı
Yeni nesil işlemcilerin ve Intel® QAT teknolojisinin kullanılması ile birlikte Power Protect Data Domain sistemleri saatte 94TB veri işleme gücüne sahip oldu. Bir önceki nesil Data Domain sistemlerine göre %38 daha hızlı yedekleme ve %36 daha hızlı geri dönüş elde edildi. Intel® QAT teknolojisinin sağladığı ek kaynak ile bir önceki nesil Data Domain sistemlerinde kullanılan Lz sıkıştırma algoritmasının yerini daha verimli sıkıştırma yapabilen GzFast'e bıraktı. GzFast sıkıştırma ile Data Domain sistemlerinin tekilleştirme performansı %30 artmış oldu ve 65:1 tekilleştirme değerlerine ulaşıldı. 60K IOPS değerlerinin elde edilebilmesi ile aynı anda bir önceki nesil Data Domain sistemlerinde 32 olan anlık sanal makine açma sayısı %100 arttırılarak 64 sanal makineye çıkarıldı. Böylelikle yaşanabilecek felaket senaryolarını korkulu rüya olması engellendi.

Daha Efektif
Yeni nesil Power Protect Data Domain sistemlerinin performanslarındaki artışı kaldırabilmek için donanım değişikliği olarak da 25GbE ve 100GbE network kartları desteklenmeye başlandı. Daha az ile daha çok iş başarmak günümüzün yeni trendi. Bu trende uyan Dell Technologies TCO kazançlarını arttırmak için yeni nesil Power Protect Data Domain sistemlerinde 8TB'lık diskler kullanmaya başladı ve bir sistem içerisinde kullanılabilir 1.25PB kapasite sağlamayı başardı. Yeni nesil Power Protect Data Domain sistemlerinde bir kabin içerisinde adreslenebilinen maksimum kapasiteyi %62.5 arttırarak 81.3PB veriyi tek bir kabinetin içine sığdırdı.

Daha Güvenli
Şifreleme iş yüklerini Intel® QAT teknolojisi ile adresleyen yeni nesil Power Protect Data Domain sistemlerinde, şifrelemenin aktif hale getirilmesi sistem performansında negatif bir etki yaratmamaktadır. Büyüyen güvenlik sıkıntılarını adreslemek için yeni nesil Power Protect Data Domain sistemleri, Dell Technologies firmasının güvenlik hizmeti olan Cyber Recovery Solution ile entegre çalışabilir halde müşterilerine teslim edilmeye başlandı. Yeni nesil PowerProtect Data Domain sistemleri bir önceki nesil Data Domain sistemlerinin sahip olduğu bütün bulut teknolojilerine ve daha fazlasına sahiptir. Uzun süreli yedeklerini daha az maliyetli disk alanı olan bulut altyapısında yüksek tekilleştirme değerleri ile saklayabilir. AWS, Azure veya VMware Cloud üzerinde size ait bir felaket merkezi kurarak hibrit bulut ortamlarına geçişinizi yapabilir. Veri güvenliğinin bu kadar önemli olduğu bu dönemde hali hazırda bir Power Protect Data Domain kullanıcısı değilseniz kendinize şu soruyu sormanızda fayda var: NEDEN? Gelin sizleri de bir Power Protect kullanıcısı yapalım.

Oytun Okman
Solution Architect
 

Detaylı bilgi için sizi aramamızı ister misiniz?

Bilgi Merkezi İçerikleri

Blog Yazıları

Bu site; deneyiminize yardımcı olmak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etmek, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza yardımcı olmak ve üçüncü taraflardan içerik sağlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Daha fazlasını öğrenmek için: Gizlilik Politikamız | Çerez Politikamız