Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

Yazılım Tabanlı Tekilleştirmenin Toplam Sahip Olma Maliyetine Etkileri -1

Toplam Sahip Olma Maliyeti Nedir?


Bilgi işlem sektöründe hizmet veren bir firma olarak, yeni bir çözüme yatırım yaparken farklı konularda birçok karar vermeniz beklenir. Envanter ve bütçenizin değerlendirilmesi, ihtiyaçlarınız için en iyi çözümün belirlenmesi ve satın alma maliyetiniz, vereceğiniz kararları etkiler. Bunun yanında, ilk yatırım maliyetlerinin ötesinde Toplam Sahip Olma maliyetiniz (TSOM) vardır ve firmanız için bir çözümün gerçek maliyetini görmenizi sağlar. Toplam Sahip Olma maliyeti (TSOM), yatırım yapılan çözümün kullanıldığı süre boyunca ortaya çıkan ilgili tüm maliyetlerin toplamıdır. Satın alma kararı verilirken, yaptığınız ilk yatırımınız, maliyet denkleminin sadece bir parçasıdır. TSOM'yi anlamanız, satın alınan çözümün değerini ve karlılığını dikkate alırken ilk satın alma maliyetinin ötesine bakmanıza ve dolayısıyla toplam karlılığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
 

Bilgi İşlem Sektöründe Toplam Sahip Olma Maliyeti'ni etkileyen bileşenler nelerdir?


Yaptığınız ilk yatırımın ötesinde birçok faktör TSOM'yi etkiler. Donanım maliyetleri, yazılım maliyetleri ve gerekli iş gücü gibi beklenen maliyetler ve bunlara ek olarak elektrik, iklimlendirme, barındırma ve eğitim toplam sahip olma maliyetinizi etkileyebilecek faktörlerdir. Bir çözümün sahibi olarak, temel karlılığınızı etkileyebilecek bütün maliyet faktörlerini dikkate almalısınız:
  • Çözümün temini, teslimatı ve operasyon için hazır hale getirme maliyetleri
  • Bakım, servis, beklenmedik arızalar, yedek parçalar ve eğitim maliyetleri
  • Elektrik, iklimlendirme ve barındırma maliyetleri
  • Maksimum kesintisiz çalışma veya kesinti esnasında oluşacak maliyetler
  • Performans kaybı durumunda oluşacak maliyetler
  • Çözümün veya yazılımın çalışması için gerekli bütün ek maliyetler (server, storage, LAN, SAN maliyetleri ve bunların operasyonel maliyetleri)
Satın aldığınız bir çözümün gerçek değeri büyük ölçüde ekipmanınızın performanslı kullanımına, kesintisiz çalışmasına ve ek maliyetlerine bağlıdır. Performanssız çalışan bir çözüm sağlıklı çalışmanızın önüne geçer. Beklenmeyen veya çok sık olan bakım gereksinimlerinden ortaya çıkan kesintiler, kullanımı en aza indirir ve çözümün getirilerini azaltır. Ayrıca, servis ya da doğru yedek parça teminindeki gecikmelerden oluşan ek masraflar da işletme maliyetine eklenir. Çözümünüz ancak güvenilir olduğunda, maksimum kesintisiz çalışma sağladığında ve ek her türlü ek maliyetlerin mümkün olduğunca önüne geçildiğinde, düşük toplam Sahip Olma maliyetinden yararlanmış olabilirsiniz.
 

Tekilleştirme Nedir?


Tekilleştirme belirli algoritmalar doğrultusunda verinin incelenerek çoklu kayıtların bulunması ve diske ilk kayıttan sonra sadece daha önce yazılmış kayıtlar ile ilgili pointer yazılması işlemidir. Bu işlemin başırılı bir şekilde uygulanması kullanılan disk alanında ciddi kazançlar sağlayacaktır.


Yazılım Tabanlı Tekilleştirme Nasıl Çalışır?


Yazılım tabanlı tekilleştirme işlemi, tekilleştirme işlemine tabi tutulacak verinin bir noktada toplanması, tekilleştirme algoritması ile işlenmesi ve daha sonra tekilleştirilmiş verinin uygun disk alanına taşınması esasına dayanır.

Yazılım tabanlı tekilleştirme’de tekilleştirme algoritmasının çalıştırılabilmesi için ihtiyaç duydulan işlemci gücünün harici olarak sağlanması gerekmektedir. Bu işlemci gücü tekilleştirilecek datanın cinsine, tekilleştime işlemi için istenilen performansa, tekilleştirme işleminin sıklığına ve verinin saklama süresine göre değişiklik gösterebilir. Tekilleştirme işlemine başlanmadan önce gerekli olan işlemci gücü net olarak bilinemediği için yazılım tabanlı tekilleştirmede sıklıkla ek işlemci gücü gerekliliği ilerleyen zamanlarda ortaya çıkar.

Yazılım tabanlı tekilleştirmede performans açısından en önemli noktalardan biri verinin tekilleştirme algoritmasına dahil olabilmesi için geçen süredir. Yani kaynaktan çıkan verinin tekilleştirme algortimasının çalıştığı işlemciye en hızlı şekilde erişebilmesi performansı doğrudan etkiler. Bunu sağlayabilmek için SAN veya LAN ortamında güçlü ve yoğun veri akışını sağlayabilecek bir ağ altyapısı kurulması gerekmektedir. Veri boyutlarının artması gerekli olan ağ altyapısınında aynı ölçüde arttırılması anlamına gelir.

Yazılım tabanlı tekilleştirmelerin sağlıklı çalışması için gerekli olan bir diğer katmanda veri depolama alanıdır. Veri depolama alanının güvenlik özellikleri, işleyebileceği maksimum veri miktarı ve kapasitesi yazılım tabanlı tekilleştirme çözümlerinin sağlıklı ve performanslı çalışabilmesinin temelidir. Yazılım tabanlı tekilleştirme ile depoladığınız bir verinin güvenliğini sağlamak için güçlü ve güvenli sistemlerin seçilmesi daha uygun olacaktır.

Yazılım tabanlı tekilleştime çözümlerinin sağlıklı çalışabilmesi için belkide en önemli katman çalışan gücüdür. Birden fazla katmanın sürekli ve sağlıklı şekilde çalışabilmesi için kaliteli ve bilgili bir çalışan gücüne sahip olunması gerekmektedir. Öncelikle sağlıklı çalışabilecek bir sistemin kurulması ve bu sistemin 7/24 takip edilmesi gerekmektedir. Altyapının her katmanı hakkında bilgi sahip olması ve oluşabilecek bir sorunun kaynağını farklı arayüz veya komut satırları üzerinden hızlıca analiz etmesi gereklidir.

Son olarak yazılım tabanlı sistemlerin sağlıkı çalışabilmesi sunucu, ağ, depolama katmaları ve sistem yöneticilerinin bir arada sağlıklı çalışması ile sağlanabilir. Bu katmanlardan herhangi birinde aksama yaşanması istenmeyen sorunlara ve kesintilere sebep olabilir.

Yazılım tabanlı tekilleştirmenin toplam Sahip Olma maliyetine etkilerini işleyeceğimiz ikinci yazımızda buluşmak üzere...

Oytun Okman
Solution Architect

Detaylı bilgi almak için sizi aramamızı ister misiniz?

Bilgi Merkezi İçerikleri

Blog Yazıları

Bu site; deneyiminize yardımcı olmak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etmek, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza yardımcı olmak ve üçüncü taraflardan içerik sağlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Daha fazlasını öğrenmek için: Gizlilik Politikamız | Çerez Politikamız