Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

2020 Yılı Sonunda Hangi SAP Ürünlerinin Desteği Kalkıyor?

Önsöz


Bu yazımızda, SAP S/4HANA geçişlerinin 2027'ye uzatılmasına rağmen, 2020 yılı sonunda desteği bitecek olan SAP Çözümlerine ve sürümlerine dikkat çekmek istiyoruz. Bu sebeple, öncelikle  bilgilendirme amaçlı olarak SAP Business Suite uygulamalarını ele alıp, daha sonra SAP NetWeaver ürünlerine geçiş yapacağız.
 

SAP Business Suite' Bakım ve Destek Planı


Bilindiği gibi, her yazılım firmasının yaptığı gibi, SAP de, standart ürün garanti ve destek süreleri ile ilgili bilgilerini ilgili mecralarda paylaşmaktadır. Bu bilgilerde de zaman zaman, müşteri talepleri ve piyasa şartlarından dolayı güncellemeler yapabilmektedir.

SAP, 2015 yılında, mevcut SAP Business Suite bakım ve destek bitiş tarihi olarak 2025 yılı sonunu duyurmuştu. Bu tarihten sonra sadece yeni nesil ERP'si olan SAP S/4HANA'nın desteklenecekti. Şubat 2020 tarihinde bu konuda bir güncelleme yapıldı. Buna göre, mevcut SAP Business Suite uygulamaları için (ERP, CRM, SCM, SRM) standart destek süresi 2027 sonuna kadar uzatıldı ( https://support.sap.com/en/offerings-programs/strategy.html). İsteyen müşteriler, ücreti mukabilinde bu süreyi 2030 yılına kadar uzatabilir. Fakat, standart bakım ve destek sürecinden, müşteriye özel bakım ve destek sürecine geçmek demek olan bu uzatma ile ilgili kısıtları ve detaylar için 52505 - Support after end of mainstream maintenance or extended maintenance SAP Notunu incelemenizi tavsiye ederiz.

 
Bu haber, BT ve SAP iş birimlerini 2027 yılına kadar rahatlatmış gibi görünse de, maalesef tüm hikaye bundan ibaret değil. Mevcut altyapılarda, 2020 sonuna tamamlanması gereken sürüm güncellemeleri (Upgrade) bulunuyor.
 

SAP NetWeaver' Bakım ve Destek Planı


Günümüzde, hemen hemen tüm SAP çözümleri, SAP'nin NetWeaver teknoloji platformunun ana bileşenleri olan Application Server ABAP (AS ABAP) ve/veya Application Server Java (AS Java) platformu üzerinde çalışmaktadır.
  • Örneğin SAP ERP, CRM, S/4HANA, Fiori sistemleri AS ABAP üzerinde, Portal sistemleri AS Java üzerinde, Solution Manager ve PI ise AS ABAP + AS Java üzerinde çalışır.
  • NetWeaver platformunun ayrı, üzerinde çalışan ürünlerin ise ayrı bakım & destek planları bulunmaktadır.
  • Her SAP ürünü kurulumu sırasında bu bileşenler de otomatik olarak kurulum programı olan Software Provisioning Manager (SWPM) ile otomatik olarak kurulmaktadır
  • Yine, yama yükleme ve sürüm güncelleme sırasında Software Update Manager (SUM) ile otomatik güncellenmektedir.
 
 
Şubat 2020 tarihinde SAP Business Suite için uzatılan Bakım ve Destek tarihleriyle birlikte, bu ürünlerin bağımlı oldukları SAP NetWeaver ABAP sürümlerinin de Bakım ve Destek süreleri 2027 yılı sonuna kadar uzatıldı (Bknz. Tablo 1).
 
 
Tüm SAP müşterileri tarafından, Business Suite'in tamamlayıcısı olarak kullanılan Portal, BW, PI/PO gibi ürünlerde ise maalesef bu süre uzatımı sözkonusu değil (Bknz. Tablo 1 ve Tablo 2).
 

Güncel SAP NetWeaver Bakım ve Destek Planı aşağıdaki gibidir:

Tablo 1: SAP NetWeaver Uygulama Sunucuları Bakım ve Destek Bitiş Tarihleri

Tablodan da görüleceği gibi, aşağıda Tablo 2'de paylaşacağımız ve 2020 sonuna kadar güncellenmesi gereken SAP Sistemlerini etkileyen temel sebepler;
  1. AS Java bileşeninin 7.5 öncesi tüm sürümlerinin desteğinin 2020 sonunda kalkıyor olması
  2. AS BAP bileşeninin 7.31 öncesi tüm sürümlerinin desteğinin 2020 sonunda kalkıyor olması
Bu durumdan etkilenen ve 2020 sonuna kadar güncellenmesi gereken SAP Sistemleri aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi özetlenebilir:
Tablo 2: SAP NetWeaver Ürünleri Bakım ve Destek Bitiş Tarihleri

Bu ürünleri ve ilgili sürümlerini kullanan müşterilerin 2020 sonuna kadar Sürüm Güncelleme çalışmalarını planlamaları gerekmektedir.
 

Sonuç


Sonuç olarak, SAP NetWeaver platformunda AS ABAP ve AS Java bileşenlerinden birini veya ikisini kullanan aşağıdaki ürünlerin veya altında çalışan AS bileşeninin desteği 2020 sonunda bitmektedir.
  • SAP BW
  • PI
  • PO
  • ADS (Adobe Document Services)
  • Portal
  • Single Sign-On
  • GRC
Bu ürünlerin ilgili sürümlerini ve altındaki NetWeaver Sürümünü kontrol ederek planlama yapılmasında fayda vardır.

Hüseyin Bilgen
GlassHouse SAP Baş Mimarı


 
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve sürüm güncellemelerinde destek almak için bizi arayabilirsiniz.
Hemen Görüşelim
Bilgi Merkezi İçerikleri

Blog Yazıları

Bu site; deneyiminize yardımcı olmak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etmek, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza yardımcı olmak ve üçüncü taraflardan içerik sağlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Daha fazlasını öğrenmek için: Gizlilik Politikamız | Çerez Politikamız