Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

HANA SCALE-OUT TASARIMI

HANA SCALE-OUT TASARIMI

Bir önceki yazımızda scale-out ve scale-up mimarilerinin arasındaki farkları, avantaj ve dezavantajlarından bahsetmiştim. Scale-out için S/4HANA desteğinin gelmesiyle birlikte daha fazla yaygınlaşacağına değişmiştik.  Bu konuyu biraz daha detaylandırmak adına bu yazımızda scale-out sistem tasarımı hakkında bilgi paylaşacağım ve sonraki yazılarımda da kurulum ve konfigürasyon konularında daha detaylı bilgiler paylaşacağım.

Scale-out mimarisi, scale-up mimarisine göre daha kompleks bir yapı olduğundan çok daha dikkatli bir şekilde tasarlanıp konfigüre edilmelidir. Bu mimariyi temel olarak 3 alt başlıkta değerlendirebiliriz;

  • Sunucu Katmanı
  • Storage Katmanı
  • Network Katmanı

1. Sunucu Katmanı

Canlı ortamlar için SAP tarafından scale-out mimarisi için sertifikalandırılmış sunucuların seçilmesi performans açısından kritik öneme sahiptir.  Örneğin Dell PowerEdge R940 sunucusu ile bu kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Tüm liste için linki aşağıda paylaşıyorum.

https://www.sap.com/dmc/exp/2014-09-02-hana-hardware/enEN/#/solutions?filters=v:deCertified;appliance;ve:2;v:at1&sort=Latest%20Certification&id=s:109

2. Storage Katmanı

Storage, Scale-out mimarisi için oldukça kritik öneme sahiptir. Storage konusuna karar vermeden önce scale-out 'un birden fazla storage seviyesinde tasarımı bulunmaktadır. Bu tasarımlar aşağıdadır,

Network Attached Storage

HANA üzerindeki bütün diskler (data, log, shared) network protokolü üzerinden sunuculara mount edilir. Bu mimaride tercih edeceğimiz storage'ın NFS destekli bir storage olması önemlidir. Ayrıca bütün diskler network üzerinden mount edildiği için sadece yedekli Network switch olması yeterlidir, bu tasarım için SAN switch'e gerek yoktur.

Shared-Nothing Architecture

Bu opsiyon için storage ihtiyacı yoktur, sunucu üzerindeki local diskler cluster file sistem yapısı oluşturulur. Böylece sunucular üzerindeki her bir verinin ikinci kopyasının diğer sunucu üzerindeki disklere de replike edilmesi sağlanır ve aktif bir sunucunun hata vermesi durumunda standby'daki sunucu replike edilen verinin kopyası ile açılıp çalışmaya devam edecektir.

Fiber Channel Storage (SAN)

Son seçenek olarak HANA data ve log disklerinin storage'dan SAN üzerinden verildiği fakat HANA shared diskinin NAS üzerinden verildiği çözüm bulunmaktadır. Bizim de bir sonraki yazımızda kurulumunu gerçekleştireceğimiz scale-out mimarisi bu olacaktır.

Seçeceğimiz storage'ın NAS özelliğinin olması büyük avantaj sağlayacaktır. Bu sayede tek storage'da ve ekstra bir efora gerek kalmadan hem data-log hem de shared alanlarını oluşturabiliriz. Bu tasarımda yedekli SAN switch ve yedekli Network switch gerekmektedir.

3. Network Katmanı

Performans açısından dikkat edilmesi gereken en kritik noktalardan bir tanesi de network katmanıdır ve tasarımının çok dikkatli yapılması gerekmektedir.

Temel olarak HANA sistemlerinde olması gereken networkler:

  • Application Server Network
    • HANA veri tabanı ile uygulama sunucuları min 10G network bağlantısı ile sağlanmalıdır.
  • Replication Network
    • Scale-out yapısını kurduktan sonra High availability veya Disaster yapısınında kurulması isteniyorsa, verilerin replike edileceği network'ün ayrı olması ve yine 10G olmasını tavsiye ediyorum. Replikasyon olmayacak ise bu network'e gerek yoktur.
  • Storage Network
    • Storage opsiyonlarında yukarıda değindiğim gibi HANA data ve HANA log alanları SAN üzerinden bağlanacaktır. Fakat HANA shared alanı NAS üzerinden sunuculara mount edilecektir. Bu durumda HANA shared network'ünün oluşturulması gerekiyor. HANA data ve HANA log, SAN üzerinden fiber bağlantısı ile sağlanmalıdır.
  • Internode Network
    • HANA sunucularının kendi aralarında konuştuğu networktür ve yine 10G olması gerekiyor.
  • Backup Network
    • HANA veri tabanı yedeklerinin, izole bir network üzerinden alınması tavsiye edilir ve bu network bağlantısının 10G olması tavsiye edilir.
  • Admin Network
    • Sunucu yönetimi için oluşturacağımız network. 1G bağlantı yeterlidir.

Oluşturacağımız tasarım, sunucu üzerinde bulunması gereken 10G network card'larının sayısını belirlediği için kritik öneme sahiptir ve bu tasarımın donanım tedarikinden önce yapılması gerekmektedir.

Ümit Toptaş
SAP ve Bulut Çözümleri Mimarı

Yazıyla ilgili sorularınız için umit.toptas@glasshouse.com.tr e-posta adresinden bana ulaşabilir, GlassHouse SAPHANA as a Service hizmetimizle ilgili bilgi almak için +90 (850) 885 0175 no'lu Ücretsiz Danışma Hattımızı arayabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi almak için sizi aramamızı ister misiniz?

Bilgi Merkezi İçerikleri

Blog Yazıları

Bu site; deneyiminize yardımcı olmak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etmek, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza yardımcı olmak ve üçüncü taraflardan içerik sağlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Daha fazlasını öğrenmek için: Gizlilik Politikamız | Çerez Politikamız