Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

Yazılım Tabanlı Tekilleştirmenin Toplam Sahip Olma Maliyetine Etkileri -2

Yazılım Tabanlı Tekilleştirmenin TSOM üzerine etkileri nelerdir?


Yazılım tabanlı tekilleştirme çözümlerinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edindikten sonra bu çözümlerin TSOM üzerindeki etkilerine de biraz değinelim.

Bilgi işlem sektöründe bir çözümün mülkiyet maliyetini özellikle öngörülemeyen ve/veya maliyete etkisinin düşük olduğu düşünülen sebepler arttırmaktadır.

Örneğin yazılım tabanlı bir çözümün üzerinde çalışacağı sunucuların TSOM üzerindeki etkisi göz önüne alınmaması ilerleyen zamanlarda çok ciddi ek maliyetlere sebep olabilir. Sadece yazılım tabanlı tekilleştirme çözümünün performansı için veya sistemin sağlıklı ve kesintisiz çalışması için ihtiyaç duyulacak ek 4 adet sunucunun TSOM etkisi hesaplayalım.

Ortalama yük altında çalışan ortalama bir sunucunun 1kW/saat gibi bir enerji tükettiğini temel alırsak bir sunucu için aylık elektrik tüketimi $15 civarında yıllık $180 ve 5 yıllık etkisi $900 civarında olacaktır.  5 yıllık garanti kapsamında bir sunucunun yaklaşık $10.000 civarında olduğu bir ortamda sadece elektrik ve soğutma giderleri %10'a yakın ek maliyet getirecektir. Bunun üzerine birde barındırma maliyetlerini eklersek ek maliyetler %20 seviyelerine gelecektir. Bu durumda çözümün sağlıklı çalışabilmesi için TSOM etkisi öngörülmemiş $40.000 sunucu maliyeti ve $8.000 ek maliyetler ortaya çıkacaktır. Toplamda sadece 4 sunucuyu ortamınıza dahil etmeniz TSOM'ne ek $48.000 demek oluyor.

Sadece basit sunucular için yapılan yukarıdaki örneği LAN/SAN katmanlarındaki ek trafik ve işletme maliyetlerini, veri depolama alanı maliyetlerini ve bunların operasyonel maliyetlerini eklememiz gerekitiği unutmamakta fayda var. Özellikle felaket merkezine veri taşıyan firmaların tekilleştirme değerinin %30 değişmesinin (700Mbit/sn'lık hattın 1Gbit/sn olması durumu) kullanılacak WAN maliyetinde aylık $400 civarında 5 yıllık $24.000'lık ek bir maliyet getireceğini göz önüne almakta fayda var. Bkz. Tablo-1.

Bant Genişliği 200 KM Üstü
1.000 Mbps 11.395,64 19.405,00
700 Mbps 8.989,62 15.311,45

Tablo-1: Bir telekominikasyon operatörünün hat maliyet tablosu

Yazılım tabanlı tekilleştirmenin felaket senaryosundaki etkisini göz önüne alırken aktif veri merkezi LAN ve SAN maliyetlerine etkisini de göz ardı etmeyelim. Bir verinin yazılım tabanlı tekilleştirmeye dahil olabilmesi için algoritmanın çalıştığı sunucu üzerine transfer edilmesi daha sonra da tekrar veri depolama ünitesine tekilleştirilmiş hali ile taşınması gerekmektedir. Bu durumda 3x-5x gibi bir tekilleştirme performansı gösteren yazılım tabanlı tekilleştirme algoritması 1TB'lık bir veriyi tekilleştirebilmek için 1TB + 300/200GB = 1.2/1.3TB LAN veya SAN transferi yapılmasını mecbur kılar. LAN ve SAN altyapısında getireceği ek yük ve buna bağlı olarak oluşacak ek maliyetlerin de toplam sahip olma maliyetine olacak etkisini hesaplanmalıdır.

Yazılım tabanlı tekilleştirmenin tekilleştirme performansları veri depolama ünitesi için gerekli olan disk alanını doğrudan etkilemektedir. Yukarıda belirtilen değerler üzerinden ilerlersek 1TB verinin 3x-5x gibi tekilleştirme performansı gösteren bir yazılım tabanlı tekilleştirme algoritması ile depolanması durumunda disk alanı olarak 200-300GB gibi bir disk alanına ihtiyaç duyar. Toplam ortamın 100TB olduğunu düşünürsek bu değer 20-30TB'a çıkar. Tekilleştirme değerinin %30 daha performanslı olması durumunda ihtiyaç duyulan disk alanı 14-21TB arasına düşecektir. Hali hazırda 1TB veri depolama ünitesinin $1.000 civarında olduğunu düşünürsek 1.000x6=$6.000 ek maliyet oluşturacaktır. Eğer ortam 100TB değilde PB'lar seviyesinde olduğu durumlarda burada belirtilen ek maliyetler onlarca kat artabilir. Sadece %30 bir performans artışında bu değerlerin elde edildiğini tekrar hatırlatmak isterim.

Yazılım tabanlı tekilleştirme çözümlerinin sağlıklı çalışabilmesi ciddi bir insan gücüne de ihtiyaç duyar. Çözüm tek bir arayüz veya komut satırı üzerinden yönetilemez. Çözümün kurulumu ve sağlıklı hizmet verebilmesi için kalifiye çok sayıda insana ihtiyaç ve bu insanların birlikte sorunsuz çalışmasına ihtiyaç duyulur. Bu durum çözümün herhangi bir aksaklık yaşaması durumunda daha ciddi sorunlar yaratabilir ve hizmet kesintisi süresinin uzamasına ve ciddi ek maliyetlere neden olabilir.

Yukarıda bahsedilen durum sorunun ekip içerisinde çözülememesi ve üretici firmalar tarafından destek talep edilmesi durumunda da geçerli. Daha önce bir sorunun kaynağı bulunana kadar farklı üretici firmalar arasında bilgileri taşımak zorunda kaldıysanız, bu durumun ne kadar sıkıcı olduğunu ve uzun sürebileceğini yaşamış olabilirsiniz.

Yazılım tabanlı tekilleştirme ilk başta kulağa hoş gelse de bu iş için dizayn edilmiş fiziksel tekilleştirme ünitelerinin performanslarına erişmesi kısa vadede mümkün gözükmüyor. Yazılım tabanlı tekilleştirme  ilk satın alma maliyetleri açısından başta avantajlı gözükse de ek maliyetlerin, toplam sahip olma maliyetine olan etkisi göz önüne alınınca ciddi farklar oluşabilir. Bir şirketin karlılığı hesaplanırken burada değerlendirdiğimiz konuları ayrı ayrı göz önüne almakta fayda var.

Oytun Okman
Çözüm Mimarı
 

Detaylı bilgi almak için sizi aramamızı ister misiniz?

Bilgi Merkezi İçerikleri

Blog Yazıları

Bu site; deneyiminize yardımcı olmak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi kullanımınızı analiz etmek, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza yardımcı olmak ve üçüncü taraflardan içerik sağlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanır. Daha fazlasını öğrenmek için: Gizlilik Politikamız | Çerez Politikamız