Online Lansman | Dell Technologies ve GlassHouse’tan Yeni Çözüm: On Premise Cloud

İŞ SÜREKLİLİĞİ

İş sürekliliği, bir kuruluşun herhangi bir felaket esnasında ve sonrasında önemli işlevlerini sürdürme yeteneğidir. İş sürekliliği planlaması, kritik görev hizmetlerinde kesintileri önlemeyi ve kuruluşun mümkün olan en kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tam işlevini yeniden tesis etmesini amaçlayan risk yönetimi süreç ve prosedürlerini oluşturur.

En temel iş sürekliliği gereksinimi, bir felaket sırasında temel işlevleri çalışır durumda tutmak ve mümkün olduğunca az kesinti süresi ile iyileşmektir. Bir iş sürekliliği planı, doğal afetler, yangınlar, hastalık salgınları, siber saldırılar ve diğer dış tehditler gibi öngörülemeyen çeşitli olayları göz önünde bulundurur.

İş sürekliliği planının esneklik, iyileşme ve beklenmedik durum olmak üzere üç temel unsuru vardır:

Bir şirket, çeşitli felaket olasılıkları göz önünde bulundurularak kritik işlevler ve altyapılar tasarlayarak esnekliği artırabilir. Esneklik artırımı personel rotasyonlarını, veri yedekliliğini ve kapasite fazlasının korunmasını içerebilir. Farklı senaryolara karşı dayanıklılığın sağlanması, işletmelerin temel hizmetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olabilir.

Bir felaketten sonra işlevlerin geri yüklenmesi için hızlı kurtarma çok önemlidir. Farklı sistemler, ağlar veya uygulamalar için kurtarma süresi hedefleri belirlemek, öncelikle hangi öğelerin kurtarılması gerektiğini belirlemeye yardımcı olacaktır. Diğer kurtarma stratejileri arasında kaynak envanterleri, üçüncü taraflarla şirket faaliyetlerini üstlenecek anlaşmalar ve kritik görevler için dönüştürülmüş alanların kullanılması yer almaktadır.

Bir beklenmedik durum planı, çeşitli dış senaryolar için prosedürlere sahiptir ve kuruluş içinde sorumlulukları dağıtan bir komuta zinciri içerebilir. Bu sorumluluklar arasında donanımın değiştirilmesi, acil durum ofislerinin kiralanması, hasar değerlendirmesi ve yardım için üçüncü taraf satıcılarla sözleşme yapılması yer alabilir.

İş sürekliliği planına benzer şekilde felaket kurtarma planlaması bir kuruluşun başarısızlık sonrası prosedürler için planlanan stratejilerini belirtir. Ancak bir felaket kurtarma planı, iş sürekliliği planlamasının sadece bir alt kümesidir. Olağanüstü durum kurtarma, temel olarak veri odaklı olup, bir olağanüstü durumdan sonra daha kolay erişilebilecek şekilde veri depolamaya odaklanır. İş sürekliliği bunu göz önünde bulundurur ancak aynı zamanda bir kuruluşun aksama sırasında faaliyette kalması için ihtiyaç duyduğu risk yönetimi, gözetim ve planlamaya da odaklanır.

Sözlük Ana Sayfası