Online Lansman | Dell Technologies ve GlassHouse’tan Yeni Çözüm: On Premise Cloud

SANALLAŞTIRMA

Sanallaştırma, sunucu, masaüstü, depolama aygıtı, işletim sistemi veya ağ kaynaklarının sanal sürümünün oluşturulmasıdır. Başka bir deyişle, sanallaştırma, bir kaynağın veya uygulamanın tek bir fiziksel örneğini birden çok müşteri ve kuruluş arasında paylaşmaya izin veren bir tekniktir. Sanallaştırmanın birden fazla türü bulunmaktadır:

Donanım Sanallaştırma: Mevcut işletim sistemi ve donanım üzerinden sanal makine oluşturulması donanım sanallaştırma olarak bilinir. Sanal makine, temel donanımdan mantıksal olarak ayrılmış bir ortam sağlar.

Sanal makine yazılımının veya sanal makine yöneticisinin (VMM) doğrudan donanım sistemine yüklenmesi donanım sanallaştırma olarak bilinir. Donanım sisteminin sanallaştırılmasından sonra makinenin üzerine farklı işletim sistemleri kurabilir ve bu işletim sistemlerinde farklı uygulamalar çalıştırılabilir. Sanal makineleri kontrol etmek fiziksel bir sunucuyu kontrol etmekten çok daha kolay olduğundan donanım sanallaştırma esas olarak sunucu platformları için yapılır.

İşletim Sistemi Sanallaştırma: Sanal makine yazılımının veya sanal makine yöneticisinin doğrudan donanım sistemi yerine Host işletim sistemine yüklenmesi, işletim sistemi sanallaştırma olarak bilinir. İşletim sistemi sanallaştırma temel olarak farklı işletim sistemi platformlarındaki uygulamaları test etmek için kullanılır.

Sunucu Sanallaştırma: Sanal makine yazılımının veya sanal makine yöneticisinin doğrudan sunucu sistemine yüklenmesi sunucu sanallaştırma olarak bilinir. Sunucu sanallaştırma, tek bir fiziksel sunucunun yükü dengelemek için birden çok sunucuya bölünmesi gerektiği zaman yapılır.

Depolama Sanallaştırma: Depolama sanallaştırma, fiziksel depolamayı birden çok ağ depolama aygıtından gruplama işlemidir. Depolama sanallaştırma, yazılım uygulamaları kullanılarak da gerçekleştirilir. Depolama sanallaştırma, temel olarak yedekleme ve kurtarma amacıyla yapılır.

Sözlük Ana Sayfası