Online Lansman | Dell Technologies ve GlassHouse’tan Yeni Çözüm: On Premise Cloud

BULUT YEDEKLEME

Bulut yedekleme – çevrimiçi yedekleme, verilerin bir kopyasının güvenli bir özel veya genel ağ üzerinden bulut tabanlı bir sunucuya gönderildiği bir veri yedekleme türüdür. Bulut bilişim hizmetleri genellikle ölçeklenebilirlik, bant genişliği veya kullanıcı sayısına göre hizmet ücretini belirleyen bir üçüncü taraf satıcı tarafından sağlanır. Bulut veri yedekleme isteğe bağlı olarak çalışacak şekilde ayarlanabilir ve böylece minimum veri kaybı sağlanır. Veriler daha sonra çeşitli erişim noktalarından elde edilebilir ve birden çok bulut kullanıcısı arasında paylaşılabilir.

Temel olarak yedekleme işlemi, üretim yerindeki verilerin kopyalanmasını ve kolayca erişilebilir olan uzak bir depolama sistemine aktarılmasını gerektirir. Birçok kuruluş yüksek esneklik, kolay dağıtım ve isteğe bağlı ölçeklenebilirlik faydaları sayesinde bulut yedekleme çözümlerini seçer.

Bulut yedekleme işlemi için sağlayıcıdan bulut yedekleme hizmeti satın alınarak bilgi teknolojileri sistemine yüklenir daha sonra hangi dosyaların, klasörlerin ve uygulamaların yedekleneceği seçilir. Yapılandırma tamamlandığında, bulut yedekleme sistemi kullanıma hazır hale gelir. Çoğu bulut yedekleme sağlayıcısı, bir yedekleme zamanlaması ayarlanmasına, yedekleme dosyalarıyla çalışılmasına, ayrılan bant genişliğinin denetlenmesine ve gerekirse yeni dosyalar eklenmesine olanak tanır. Bulut yedekleme hizmeti özelleştirildikten sonra tüm veriler otomatik olarak sürekli yedeklenir ve kullanıcı açısından minimum giriş gerektirir.

Bulut yedeklemeye yönelik çeşitli yaklaşımlar vardır. Bu yaklaşımlar şunlardır:

Doğrudan genel buluta yedekleme: Bu yaklaşımda kaynaklar genel bulutta çoğaltılmaktadır. Yöntem, verilerin doğrudan GlassHouse gibi bulut sağlayıcılarına yazılmasını gerektirir. Kuruluş, bulut depolama hizmetine gönderilecek veri kopyasını oluşturmak için kendi yedekleme yazılımını kullanır. Bulut depolama hizmeti daha sonra veriler için hedef ve güvenlik sağlamakta ancak özel olarak bir yedekleme uygulaması içermemektedir. Bu senaryoda, yedekleme yazılımının bulutun depolama hizmetiyle etkileşim kurabilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca bilgi teknolojileri uzmanlarının ek veri koruma prosedürlerini incelemeleri gerekebilir.

Bir servis sağlayıcısına yedekleme: Bu senaryoda, kuruluş yönetilen veri merkezinde yedekleme hizmetleri sunan bulut hizmet sağlayıcısına veri yazar. Şirketin verilerini servise göndermek için kullandığı yedekleme yazılımı hizmetin bir parçası olarak sağlanabilir veya hizmet, ticari olarak satılan belirli yedekleme uygulamalarını destekleyebilir.

Buluttan buluta (C2C) yedekleme: Adından da anlaşılacağı gibi buluttan buluta yedekleme hizmeti, verileri bir buluttan başka bir buluta kopyalar. Buluttan buluta yedekleme hizmeti, genellikle bu işlemi gerçekleştiren yazılımı barındırır.

Çevrimiçi bulut yedekleme donanımları: Verileri bir bulut yedekleme hizmetine yedeklemeyi kolaylaştıran donanım alternatifleri de vardır. Bu cihazlar, hepsi bir arada yedekleme makineleridir. Cihazlar, en son yedeklemeyi yerel olarak tutarak iletim maliyetlerinden tasarruf sağlar.

Bulut yedeklemeye yönelik çeşitli yaklaşımlarına ek olarak, dikkate alınması gereken birden çok yedekleme yöntemi de vardır. Bulut yedekleme sağlayıcıları, müşterilere ihtiyaçlarına ve uygulamalarına en uygun yedekleme yöntemini seçme seçeneği sunarken, aşağıdaki üç ana tür arasındaki farkları anlamak şirkeler açısından önemlidir.

Tam yedeklemeler: Her yedekleme başlatıldığında tüm veri kümesi kopyalanarak en yüksek seviyede koruma sağlanır. Bununla birlikte, bazı kuruluşlar zaman kaybettirebildikleri ve çok fazla depolama kapasitesi gerektirdikleri için tam yedekleme istemeyebilir.

Artımlı yedeklemeler: Yalnızca son yedeklemeden bu yana değiştirilen veya güncellenen verileri yedekler. Bu yöntem zamandan ve depolama alanından tasarruf sağlar ancak tam bir geri yükleme gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Artımlı yedekleme, daha az kaynak kullanma eğiliminde olduğu için yaygın bir bulut yedekleme biçimidir.

Ayrımlı yedeklemeler: Yalnızca değiştirilmiş veriler içerdikleri için artımlı yedeklemelere benzer fakat genel olarak son yedeklemeden ziyade son tam yedeklemeden bu yana değişen verileri yedekler. Bu yöntem, artımlı yedeklemelerle ortaya çıkabilecek tam yedekleme sorununu çözer.

Sözlük Ana Sayfası